Şifrenizi mi Unuttunuz?
Hesabınıza yeniden girebilmeniz için e-mail adresinize yeni şifrenizi göndereceğiz.
HIZLI MENÜ
Yer Fıstığı Ezmesi +
  • Tarihi Osmanlı Saray Mutfağına dayanan Edirne Badem Ezmesi; Edirne’de yabani olarak yetişen sert kabuklu ve tombul olan Hacı Alibey çeşidi bademlerin kurutularak öğütülmesi ve şerbetle karıştırılmasıyla elde edilir.
  • Edirne Badem Ezmesinin üretiminde, Edirne’de yabani olarak yetişen Hacı Alibey (48-5) çeşidi badem ağaçlarından elde edilen bademler kullanılır. Ayrıca üretimi ustalık becerisi gerektiren Edirne Badem Ezmesinin, coğrafi sınır ile ün bağı bulunduğundan, üretim aşamalarının tamamının coğrafi sınır içinde gerçekleşmesi gerekmektedir.

Yer fıstığı; B grubu vitaminleri, önemli protein grupları, bol miktarda potasyum, kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü yükselten yağ asitleri ve bol miktarda E vitamini içermektedir.  İçerisine konulan fındık yağı da bol miktarda E vitamini içermektedir.

Yer fıstıklarını rondoda 2-3 dakika çekilir. Bal, fındık yağı ve tuz eklenir. 5 dakika daha çekilir. Mutfak robotu ısındığında işlem durdurulur. 5-10 dk beklenir, tekrar 5 dakika daha çekilir. Ne kadar çok rondoda karıştırılırsa o kadar çok fıstığın yağı ortaya çıkması sağlanır ve malzemeler birbirine karışır. Sürülebilir bir kıvam alana kadar bu çekme ve durdurma işlemlerine devam edilir.

Temiz bir kavanoz ya da kapaklı bir kâseye fıstık ezmesi dökülür. Buzdolabında muhafaza edilmesi gerekmektedir. Her seferinde az miktarlarda yapması tavsiye edilir. Koruyucu katkı maddesi içermediğinden uzun süre dayanmayacağından 15 gün de bir yapımı tekrarlanabilir.  

Kaynak: https://www.nefisyemektarifleri.com/ev-yapimi-fistik-ezmesi-276366/

Malzemeler
200 g yer fıstığı (kavrulmuş)
1 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı fındık yağı
1/2 (yarım) çay kaşığı tuz