Şifrenizi mi Unuttunuz?
Hesabınıza yeniden girebilmeniz için e-mail adresinize yeni şifrenizi göndereceğiz.
HIZLI MENÜ
Edirne Kurabiyesi +
  • Edirne bademli kurabiyesi ya da yaygın kullanılan ismiyle Kavala kurabiyesi Edirne’nin bilinirliğine azımsanmayacak değer katan gastronomik bir öğedir. Yunanistan topraklarındaki Kavala şehrinin adıyla anılması, buradan tescillenmesi tuhaf görünse de, Kavala şehrinin geçtiğimiz yüzyıla kadar Osmanlı coğrafyasının bir parçası olması durumu anlaşılır kılmaktadır. Osmanlı’da saray mutfağının bir öğesi olarak Türk ustalarca bu lezzetin hazırlandığını biliyoruz.
  • Mübadelelerle yer değiştiren halklar yaşadıkları yerlerin kültür öğelerini de beraberlerinde yeni coğrafyalara taşımış hatta daha fazla sahipleniş göstermişlerdir. Edirne bademli kurabiyesinin Kavala kurabiyesine dönüşmesinin hikayesi de böyledir. Gelgelelim Yunanistan’dan günübirlik turlarla gelen Yunan turistlerce Edirne’den ülkelerine  en fazla götürülen ürün olması, Kavala’da üretilenlerden bile fazla rağbet görmesi hoş bir ayrıntıdır.
  • Edirne ve civarında yetiştirilen bademler yöre mutfağındaki pek çok tarifte kullanılmaktadır. Bu kurabiyede de başrolü yörenin meşhur bademleri üstlenir. Edirne bademli kurabiyesi 2 ayrı formda hediyelik olarak satışa sunulmaktadır. Yunanistan Kavala’da tescillenmiş hali ay şekli ile satışa sunulanlardır. Ülkemizde ay şeklinde üretimlere, lokmalık küp şeklinde olanlar eşlik eder.
  • Edirne’nin her köşesindeki hediyelik ürünler satan arastalarda, çarşılarda, bu kurabiyeyi üreten firmaların şubelerinde kolayca bulabileceğiniz, oldukça şöhretli bir yöre mutfağı lezzetidir.

 

  1. Bademleri iri iri çekilmiş veya bütün olarak tavada hafifçe kavurun. Üzerine bir su bardağı un ilave ederek kısık ateşte rengi dönene kadar kavurmaya devam edin. Kavrulduktan sonra geniş bir kaba alın ve soğumaya bırakın.
  2. Bademler soğuduktan sonra geniş bir yoğurma kabına pudra şekeri, kabartma tozu, sıvı yağ, vanilya ve yumurta akını ekleyin. İyice yoğurun. Hamurunuzun ele yapışmayan ve kulak memesi kıvamında olması gerekiyor.
  3. Hamuru tezgah üzerinde bir merdane yardımıyla yaklaşık 1 parmak kalınlığında açın. Yarım ay şeklinde kalıplarınız varsa, onları kullanarak şekil çıkartabilirsiniz. Eğer yoksa su bardağı yardımıyla yarım ay şekli verin.
  4. Yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine kurabiyeleri dizin ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kontrollü olarak pişirin. Kurabiyeler altın sarısı renk alana kadar pişirmeye dikkat edin.
  5. Fırından çıkan kurabiyeleri soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpip servis edebilirsiniz.

Bu tarife göre hazırladığınız Edirne kurabiyeleriyle harika bir lezzet elde edeceksiniz. Afiyet olsun!

Malzemeler
• 2 yumurta akı
• 1 su bardağı çiğ badem
• 1 paket vanilya
• 1 su bardağı pudra şekeri
• 1 çay bardağı sıvı yağ
• 1 paket kabartma tozu
• Üzerine dökmek üzere pudra şekeri