Şifrenizi mi Unuttunuz?
Hesabınıza yeniden girebilmeniz için e-mail adresinize yeni şifrenizi göndereceğiz.
HIZLI MENÜ
Badem Ezmesi +
  • Badem ezmesi, tıpkı Kavala Kurabiyesi gibi Osmanlı Saray Mutfağından kalan tarihi tatlılardandır. Ayıklanan bademlerin su, limon ve şeker ile ezilerek macun kıvamına getirilmesiyle yapılan bir tatlıdır.
  • Doğduğu yerin Edirne olduğu bilinen tatlı, gezginler ile Avrupa’ya taşınmış ve “Marzipan” ismiyle Avrupa mutfağında yerini almıştır. Bu tatlının geçmişi, yöreye göç etmiş bir Mısırlı ustanın hazırladığı tarife uzanmaktadır.
  • Söylentilere göre, 2.Murat’ın sefer dönüşünde kendisine tatlının ikram edilmesi ve padişahın tatlıyı çok beğenmesiyle ünlenir.

Badem sıcak suda haşlanıp ayıklanır ve kurutulur. Mermer dibek içinde dövülerek un haline getirilir. Bir kazanda şeker istenilen koyuluğa gelinceye kadar kaynatılır, ateşten indirilir ve soğumaya bırakılır. Bu soğumuş şerbet ile un haline getirdiğimiz badem tozu yavaş yavaş şekeri emecek şekilde karıştırılır. Hamur haline gelen bu karışım mermer taşa serilir, tekrar soğumaya bırakılır. Sonra elle ezilme suretiyle topaç biçimi verilir. Bu topaçlar tekrar elle ezilerek fitil haline getirilip kesilir.

Malzemeler
Badem
Şeker