Şifrenizi mi Unuttunuz?
Hesabınıza yeniden girebilmeniz için e-mail adresinize yeni şifrenizi göndereceğiz.
HIZLI MENÜ
Konstantin Ve Elena Kilisesi +

Sv. Konstantin ve Helena Kilisesi, Edirne’nin güneydoğu bölgesinde Kirişhane semtinde; Abdurrahman Mahallesi, Uzunkaldırım Caddesi, Taş Mektep Sokakta bulunmakta olup, Osmanlı Dönemi yapılarından Yeşilce Cami, Kasımpaşa Camii ve Süle Çelebi Camii civarında yer almaktadır.

Sv. Konstantin ve Helena Kilisesi XIX. Yüzyılın ikinci yarısında, 1869’da inşa edilmiş bir Bulgar Ortodoks kilisesidir. Yapı yaklaşık olarak 400 m2 kapalı alana sahip olup XIX. Yüzyılın ortalarında bu bölgedeki Bulgar nüfusunun yoğunluğunu göstermektedir.

Sv. Konstantin ve Helena Kilisesi, yarı açık narteks, ana mekan ve apsis olmak üzere üç temel bölümden oluşmuş bir bazilikadır. Bazilika 14,93 m. Uzunluğunda, 3,75 m. Genişliğindeki narteks yaklaşık olarak 56 m2 lik alana sahiptir. Yapının batı cephesinde, orta açıklığın üzerinde tuğladan örülmüş yarım daire kemerin içinde, 50 cm. yüksekliğinde, 100 cm. genişliğinde kitabe yer almaktadır. Bu kitabe, yapının tarihçesi hakkında kısaca bilgi vermektedir:

‘‘Baba, Oğul ve Kutsal Ruh’tan oluşan, tek ve canlı yaratıcı ve ayrılmaz üçlü namına, İmparator Hazretleri Sultan Abdül-Aziz Han’ın lütuflarıyla, 3 Mart 1869 tarihinde, Kirişhane’de, eşit azizliğe sahip olan Kutsal Konstantin ve Helena adını taşıyan Ortodoks Bulgar kilisesinin inşaatına başlandı ve aynı yılın 25 Eylül’ünde tamamlandı ve kilise buradaki halk sever Bulgarların, Bulgar Celepler Birliği ve Halk Topluluğunun inisiyatifi doğrultusunda 1869’da Edirne ‘de inşa edildi.’’

Ancak mübadele yıllarında cemaatinin göç etmesi sonucu, kaderiyle baş başa bırakılmış yapının, aralık 2003’te başlayan restorasyon proje ve uygulama çalışmaları 2008 yılında tamamlanmış böylece ibadet ve ziyarete açılmıştır.

 

Hızlı
Keşfet!
Tavsiye Edilen Sezon
Manzara
Ulaşım
Gastronomi